Energiezuinige apparaten in huis: Zo lukt het besparen wél.

Geschreven door: Weerts Support Team   |   Leestijd: 10 min.

Je apparaten in huis worden steeds energiezuiniger. Ondertussen verbruiken we steeds meer elektriciteit. Weerts vertelt je waarom en hoe je energiezuinige apparaten zo inzet dat de beloofde energiebesparing ook op je elektriciteitsrekening verschijnt.

Vragen die we beantwoorden

Leef jij ook met een strikte broekzak/ handtas orde? Sleutels en mobieltje gaan in je linker zak, je geld in je rechter en in de achterzakken wordt alle rommel die zich in de loop van de week ophoopt verzameld: Flyers, visitekaartjes, de bonuskaart van je favoriete broodjeszaak of koffietent. Die bonuskaarten zijn echt een dingetje. We vergeten steevast dat we die kaartjes op zak hebben en vlak voor die tiende stempel ligt je broek alweer in de wasmachine. Van de gratis koffie blijft niets anders over dan een verwassen vodje papier. Ondertussen ontvouwt zich een klein piramidespel: omdat we denken geld te besparen door de bonuskaart te gebruiken, kopen we minstens één koffie meer, als het er al geen twee zijn. Zo niet drie. Uiteindelijk hebben we meer geld uitgegeven met bonuskaarten dan zonder.

Energiezuinige huishoudapparaten brengen mensen in de verleiding om stroom te verspillen.

De verleiding om energie te verbrassen is het groots bij energiezuinige apparaten, ook al zijn ze er juist om elektriciteit te besparen. Het energieverbruik van sommige wasmachines ligt tegenwoordig op ongeveer de helft van 20 à 30 jaar geleden.

Toch zien we dit vaak niet terug op de elektriciteitsrekening. Zowel het elektriciteitsverbruik als de stroomkosten zijn er dikwijls niet lager op geworden. Energiezuinige apparaten zijn net als je bonuskaart voor gratis koffie. Je moet de bonuskaart “inwisselen”, oftewel je moet de apparaten wel bewust gebruiken. Ironisch genoeg is het net omdat apparaten zo energiezuinig zijn, we vaak verleid worden om energie te verspillen. Dan worden stand-by toetsen toch niet geactiveerd of wordt een was gedraaid vanwege die ene broek, waar je bonuskaart ook nog in de zak zit. Zo loop je kans om elektriciteit en dus geld te sparen mis of bereik je soms zelfs het precies het omgekeerde. Je energierekening stijgt ondanks de aanschaf van de meest moderne energie-efficiënte huishoudapparaten.

Apparaten in huis: meervoudig gebruik in opmars.

Ook het toenemende meervoudig gebruik van apparaten in Nederlandse huishoudens leidt ertoe dat stroombesparing uitblijft. Denk aan televisies.  Een stel of een gezin koopt een nieuw energiezuinig toestel. Het plan om het oude toestel weg te geven of te verkopen wordt gedwarsboomd door het feit dat twee televisies ook twee afstandsbedieningen betekent, d.w.z. twee parallel lopende programma’s en dus twee tevreden partners. Handig misschien maar zeker niet energiezuinig.

Energiezuinige huishoudelijke apparaten juist gebruiken.

Koop alleen huishoudelijke apparaten die je ook echt gaat gebruiken. Heb je een groot gezin met kinderen en moet je veel wassen, dan betaalt een superzuinige wasmachine zich relatief snel terug. De kunst is om energiebewust te blijven leven ondanks alle zuinige apparaten die je in huis hebt gehaald. Het is de enige manier om die besparing wél te realiseren.

Hier zijn een paar tips die makkelijk toe te passen zijn:

  1. Laat de wasmachine pas draaien als hij vol is. Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan wassen op 60 graden.
  2. Zet apparaten zoals televisies consequent uit als je ze niet gebruikt. En dan bedoelen we echt uit, dus van het lichtnet af. Vaak denken we dat we apparaten uitgeschakeld hebben terwijl ze in standby nog steeds stroom verbruiken. In een gemiddeld huishouden van drie personen wordt ongeveer 85 euro per jaar verspild aan de standby-stand alleen.
  3. Onderhoud elektrische apparaten en maak ze goed schoon: een nieuwe koelkast kan nog zo efficiënt zijn – een laag ijs van 1 cm in het vriesvak verhoogt het energieverbruik tot wel 50 procent. Zorg ervoor dat de temperatuur klopt: 7 °C voor de koelkast en -18 °C voor het vriesvak. Of kies voor een van onze onderhoudsvriendelijke koelapparaten die veel van dit werk uit handen neemt.
  4. LED is de meest energiebesparende vorm van elektrisch licht, maar doe het licht altijd uit als je het niet nodig hebt.
  5. Denk ook aan sfeer ledverlichting binnen en in de tuin. Het energieverbruik is maar een fractie van de gloeilamp, maar we gebruiken meer en vaker lampen.
  6. Laat je vaatwasser of wasmachine pas lopen als ze goed vol zitten.
  7. Je apparaat geeft je feedback. Op veel nieuwe elektrische apparaten wordt het actuele energieverbruik aangegeven. Zo weet je bijvoorbeeld dat een eco-programma veel minder elektriciteit verbruikt dan een snel wasprogramma.
  8. Slimme apparaten denken aan energie besparen als jij het vergeet. Begin bijvoorbeeld eens met slimme stekkers. Elk apparaat, hoe oud ook, kan op deze manier worden bediend via spraakbediening of een app.

Koop energiezuinige apparaten. Goedkoop is vaak duurkoop

Ben je op zoek naar een energiezuinig huishoudelijk apparaat? Laat je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie door de ervaren specialisten van Weerts. We vertellen je graag meer over de prestaties, energie-efficiëntie en duurzaamheid van al onze huishoudelijke apparaten. En ga die koffiebonuskaart nu eindelijk eens verzilveren. Of kom langs in onze winkel en wij zorgen dat dat kopje koffie voor je klaar staat.

Onze merken

  • Bosch
  • Siemens
  • Miele
  • Liebherr
  • AEG
  • Samsung
  • Smeg
  • Philips
  • Beko
  • ASKO
  • Atag
  • Pelgrim
  • Delonghi
  • Tefal
  • Brabantia
  • Quooker