Een paar dingen die je beslist wilt weten als je overweegt om over te gaan op elektrisch koken

Geschreven door: Weerts Support Team   |   Leestijd: 3 min.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Koken op elektriciteit is een ware trend. Met de stijgende gasprijzen en de zorg voor het milieu in het achterhoofd, schakelen wij op grote schaal over. Toch is het voor iemand die altijd een gasfornuis gewend is geweest, een hele verandering. Dus voordat je besluit over te stappen: Wat je zou moeten weten over koken met een elektrische kookplaat. Lees meer.

Een inductiekookplaat warmt razendsnel op. Koken op een inductiekookplaat is dus zuinig door een laag energieverbruik. De verhittingsmethode is anders dan bij gas; de pan wordt verwarmd door een magnetisch veld. Erg veilig dus, want er komt geen warmte vrij als er geen pan op de kookplaat staat. Met kinderen in huis is is dat toch een geruststelling. Nog een pluspunt is de hygiëne. Doordat de plaat een vlak oppervlak heeft en geen pannendragers, is hij gemakkelijk schoon te maken.

Kan ik koken op inductie, gas of een keramische kookplaat?
Dat hangt vooral af van welke aansluiting je gebruiken wil en kan. Een inductie kookplaat heeft veel energie nodig om op te warmen en werkt met een 2- of 3-fasen aansluiting. Je hebt een aparte kookgroep nodig en een Perilex stopcontact. Houd dit in gedachten bij je keuze. Met plezier adviseren wij je bij vragen.

Besparingen op de lopende termijn
Na de aankoop en installatie, kan het besparen beginnen. Met je investering in een inductiekookplaat bespaar je gelijk in je energiekosten en dus geld. We hebben het afgelopen jaar een forse stijging van de gasprijzen gezien. Tot nu toe was koken op gas gewoonweg goedkoopste optie. Met het oog op de stijgende gasprijzen en de vele mogelijkheden om zelf energie op te wekken met zonnepanelen, wordt het steeds aantrekkelijker om te besparen met energiezuinige apparaten. De exacte bedragen verschillen van huishouden tot huishouden, maar met het oog op recente trends, zoals de hogere belasting op gasverbruik, is een inductiekookplaat absoluut een toekomstbestendige investering.

Pannen
Wat nogal eens over het hoofd wordt gezien, is dat inductiekookplaten anders verhitten dan gaskookplaten. De speciale pannen die op een inductiekookplaat staan, worden verwarmd door elektromagnetische straling. Dit zorgt ervoor dat alleen de pan wordt verwarmd en het kookveld zelf niet. Enkele voordelen van koken op inductie

  • Perfecte warmteregeling;
  • Sneller koken;
  • Gering warmteverlies;
  • Geleidelijke verwarming;
  • Energiebesparing.


Inductiepannen vind je in alle soorten. Lekker wokken of toch maar een lapje vlees of een visje grillen. Met een inductie pan kan het. De wok en de grillpan zijn niet alleen, er is volop keuze aan pannen met deksels en braadpannen. En het is niet altijd nodig om een nieuwe set pannen te kopen. Check of de potten en pannen die je al in huis hebt, geschikt zijn. Er zijn pannen die voor elke warmtebron te gebruiken zijn. Onderaan de pan of op de verpakking vindt je meestal een logo met alle symbolen. De pannen mogen niet eerder met gas zijn gebruikt. Let er ook op dat de bodem vlak is.

Tip: Benieuwd of je pan geschikt is voor inductie? Houd een magneet onder de pan. Als de magneet wordt aangetrokken, is de pan geschikt voor gebruik op inductiekookplaten.

Twijfel je nog, kom dan eens langs in onze winkel voor advies. We hebben allemaal verschillende behoeften, dus er is niet één juiste oplossing voor iedereen. Wij helpen je graag om de beste oplossing voor jou in jouw situatie te vinden.

Onze merken

  • Bosch
  • Siemens
  • Miele
  • Liebherr
  • AEG
  • Samsung
  • Smeg
  • Philips
  • Beko
  • ASKO
  • Atag
  • Pelgrim
  • Delonghi
  • Tefal
  • Brabantia
  • Quooker